设为首页 加入收藏/网站地图
英语学习 音标 听力 口语 语法 词汇 翻译 作文   轻松英语 英文歌曲 影音赏析 英语幽默 休闲英语 诗歌散文 英语演讲
广播英语 VOA BBC CNN CRI NPR PEC职业英语      英语新闻 国际新闻 国内新闻 双语新闻 娱乐新闻 体育新闻 社会生活
学校英语 少儿 小学 初中 高中 小升初 中考 高考 英语考试 英语四级 英语六级 口译笔译 考研英语 专四专八 PETS 雅思 托福
行业英语 商务英语 计算机英语 金融证券英语 办公英语 公务员英语 外贸英语 求职英语 酒店英语 法律英语 医务英语 体育英语
网站首页 天天学英语学习网 --- 免费英语学习网站英语学习网中华英语学习网英语在线翻译在线英语学习工具,英语学习英语翻译英语听力英语口语英语音标英语语法英语作文英语考试英语四级英语六级口译考试笔译考试专业四级考研英语学校英语少儿英语小学英语高中英语中考英语高考英语小升初英语英语新闻国际新闻国内新闻双语新闻娱乐新闻体育新闻行业英语商务英语计算机英语金融英语办法英语公务员英语外贸英语求职英语酒店英语广播英语VOABBCCNNCRINPR轻松英语英文歌曲影音赏析英语演讲等更多英语学习资料
您现在的位置: 天天学英语 >> 学校英语 >> 中考英语 >> 中考完形阅读 >> 正文
2012中考英语攻克完型四大妙招(附习题) 简介:   顺藤摸瓜:是藤,你拿到文章之后要读句。   瞻前顾后:在文章空格的上下文处,你觉得地方需要词,带着目的到四个选项里找。   顾全:做一道题时应该在段…
2012中考英语攻克完型四大妙招(附习题)         ★★★★★
2012中考英语攻克完型四大妙招(附习题)
作者:ttxyy.COM 文章来源:中考英语 点击数: 更新时间:2012-6-1 16:29:01

  顺藤摸瓜:是藤,你拿到文章之后要句。

  瞻前顾后:在文章空格的上下文处,你觉得地方需要词,带着目的到四个选项里找。

  顾全做一道题时应该在段落里面理解一句话。

  认清细节:比如考固定搭配的题。

  猜想试题

 

  一.通读全文知大意

  Mr. Johnson had a factory. He once  1  on TV that animals could be taught to  2  some work for people if they were given  3  to eat.  He loved the idea. He thought it would be  4  to have a dog look after his  5  and an elephant do some heavy jobs  6  his factory. He bought a dog  7  an elephant in the market and decided to teach them to do some work for him. Of course. he  8  bought a lot of food for them. Several months later,the dog and the elephant  9  fatter and fatter,but they  10  do any work for him. At last,Mr. Johnson had to give up.

  1. A. saw       B. asked      C. met

  2. A. make      B.do         C. 1et

  3. A. someone    B.nothing     C. something

  4. A. bad       B. good       C. 1ate

  5. A. house      B. shirt       C. eyes

  6. A. in         B. above      C. under

  7. A. but        B. or         C. and

  8. A. also       B. never      C. yet

  9. A. smelt      B. sounded   C. became

  10. A. mustn’t   B. couldn’t   C. shouldn’t

  运用“跳读”或“边读边猜”等技巧把握中心大意。

  短文的中心直接故事情节的发展,决定着各小题选项该如何一到两遍的阅读,有些小题答案会在的脑海里浮现,比如2空填do,3空填something或food,5空填home或house或his factory,7空填and 等等。

  注: 此时不要急于答案!

  (Keys:1. A  2. B  3. C  4. B  5. A  6. A  7. C  8. A  9. C  10. B)

  二.首句获信息

  首句、首句。完形填空题所选用短文的句话通常是不设空的,目的是给同学们整体印象,提示短文的中心内容或故事、地点、背景等。

  At our school, we sometimes have a special day to help others. Last year we went to an old people’s  1  and sang songs and performed a play for  2 . The old people were very  3 . We should be allowed to take time to do things like that more often. For example, we should  4  primary schools and help  5  young students. I want to be a teacher  6  I’m older so it would be a great experience for me.  Other students would like to do other jobs. For example, my friend Tian Ge wants to  7  for a newspaper. She should be allowed to volunteer at the newspaper office once a week.

  1. A. home   B. bank   C. shop     D. river

  2. A. us     B. them   C. him     D. her

  3. A. great   B. angry  C. smart    D. happy

  4. A. buy    B. have   C. visit     D. build

  5. A. tell    B. ask     C. teach    D. find

  6. A. how    B. when   C. where   D. why

  7. A. write   B. wait   C. look     D. pay

  首句At our school, we sometimes have a special day to help others. 有提纲挈领之效,简明扼要地提示,作者的学校有特殊的日子,那帮助别人献爱心的日子。有助于理解全文。甚至让毫不犹豫地确认1空应添单词home.

  (Keys:1. A  2. B  3. D  4. C  5. C  6. B  7. A)

  三.考虑定选项

  整体理解短文、把握中心并文中线索(含体裁、时态线索、词汇线索、句法线索、社会文化线索、上下文线索等)由易到难地选择。

  [注]  不要试图从头至尾地去解答完形填空题。选项内容在短文的地方有较为的提示,甚至原封不动地重现。

  Shirley Yeats is certainly a very brave woman! At the age of sixty-seven, she  1  to take a trip round the coast(海岸) of Malaysia. Everything was fine  2  one day, as she was going back to her room on the  3 , she saw smoke coming out of another room. She  4  the captain from her room at once and told him about the fire. Then she went up on deck(甲板) to see  5  she  could do to help. The fire spread(蔓延) very quickly and soon  6  was completely out of control. The captain decided to get all the passengers out as  7  as possible.

  1. A. stopped      B. used

  C. had          D. decided

  2. A. since          B. after

  C. until          D. before

  3. A. way          B. ship

  C. land         D. road

  4. A. phoned       B. told

  C. asked        D. ordered

  5. A. if            B. how

  C. what         D. where

  6. A. she          B. he

  C. that          D. it

  7. A. quickly       B. much

  C. well          D. usually

  1. 由上下文可知她决定去旅游,decided to do sth. 意为“决定做某事”。

  2. 下文可知直到火灾的那一天情况一切

  3. 从下文的captain, deck, 可她是乘船去旅游。

  4. 由下文的from her room可知她马上打电话将情况告诉了船长。

  5. 上下文可知她走上甲板去看看能帮忙做点儿

  6. 由上文的The fire spread very quickly, 可知大火无法控制了。

  7.  as quickly as 意为“尽快地”

  (Keys: 1. D  2. C  3. B  4. A  5. C

  6. D  7. A)

  四.复读全文验答案

  把填充后的短文反复阅读一两遍(甚至多遍),逐一检查、校对所选答案符合短文中心及上下文要求,并不符合语言规范、不符合语法规则的选项。

  注:同学做完形填空题误区,把放到四个选项的上,这会降低解题做法应是:

 

 

  阅读下面短文,大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

  My son Joey was born with club feet. The doctors said that with treatment he would be able to walk, but would never run very well. The first three years of his life was  1  in hospital. By the time he was eight, you wouldn’t know he has a problem when you saw him  2 .

  Children in our neighborhood always ran around  3  their play, and Joey would jump and ran and play,  4 . We never told him that he probably wouldn’t be  5  to run like the other children. So he didn’t know.

  In  6  grade he decided to join the school running team. Every day he trained. He ran more than any of the others,  7  only the top seven runners would be chosen to run for the  8 . We didn’t tell him he probably would never make the team, so he didn’t know.

  He ran four to five mile every day - even when he had a fever. I was  9  , so I went to  10  him after school. I found him running  11 . I asked him how he felt. “Okay,” he said. He has two more miles to go. Yet he looked straight ahead and kept  12  .

  Two weeks later, the names of the team  13  were caked. Joey was number six on the list. Joey had  14  the team. He was in seventh grade - the other six team members were all eighth graders. We never told him he couldn’t do it … so he didn’t know. He just  15  it.

  1. A. spent   B. taken  C. cost  D. paid

  2. A. talk   B. sit    C. study  D. walk

  3. A. after   B. before  C. during  D. till

  4. A. either  B. too  C. though  D. yet

  5. A. able   B. sorry  C. glad  D. afraid

  6. A. sixth   B. seventh C. eighth D. ninth

  7. A. so     B. if   C. then   D. because

  8. A. neighborhood     B. family

  C. school             D. grade

  9. A. excited            B. tired

  C. pleased            D. worried

  10. A. think about       B. hear from

  C. agree with        D. look for

  11. A. alone  B. away  C. almost  D. already

  12. A. riding           B. walking

  C. playing          D. running

  13. A. jumpers          B. runners

  C. doctors          D. teachers

  14. A. got   B. kept  C. made  D. found

  15. A. did   B. had   C. left    D. took

  (Keys:1. A  2. D  3. C  4. B  5. A  6. B  7. D  8. C  9. D  10. D  11. D  12. D  13. B  14. C  15. D)


文章录入:admin    责任编辑:admin 
  • 上一篇文章:

  • 下一篇文章:
  • 【字体: 】【加入收藏】【关闭窗口
    最新推荐 更多内容
     初中英语拓展阅读练习:艺人的生活
     2012年高中英语作文题目大猜想(三)
     2012年高中英语作文题目大猜想(四)
     2012年高中英语作文题目大猜想(五)
     2012年高中英语作文题目大猜想(六)
     2012年高中英语作文题目大猜想(七)
     2012年高中英语作文题目大猜想(八)
     2012年高中英语作文题目大猜想(九)
     2012年高中英语作文题目大猜想(十)
     2012年高中英语作文题目大猜想(十一)
    天天学英语学校英语导航
    少儿英语
    幼儿英语 | 棒棒英语
    英语故事 | 希望英语
    剑桥英语 | 英语儿歌
    朗文少儿 | 教育方法
    小学英语
    小学英语语法 | 小学英语作文
    小学英语词汇 | 小学英语试题
    初中英语
    初中英语语法 | 初中英语词汇
    初中英语作文 | 初中英语完形阅读
    初中英语改错翻译句型 | 初中英语试题
    高中英语
    高中英语词汇 | 高中英语语法
    高中英语作文 | 高中英语完形阅读
    高中英语改错翻译句型 | 高中英语试题
    小升初英语
    小升初英语动态 | 剑五BETS
    三一口语 | 小升初英语模拟题
    小升初英语历年真题 | 小升初英语语法
    小升初英语阅读 | 小升初英语作文
    中考英语
    中考英语动态 | 中考英语听力
    中考英语词汇 | 中考英语语法
    中考完形阅读 | 中考英语作文
    中考英语历年真题 | 中考英语模拟试题
    高考英语
    高考英语动态 | 高考英语听力
    高考英语词汇 | 高考英语语法
    高考完形阅读 | 高考英语作文
    高考模拟试题 | 高考英语真题
    高中出国英语
    相关文章: 查看更多关于中考完形阅读的文章
    初三英语阅读理解如何破解?
    2012中考英语完型填空答题技巧:
    2012中考英语完型填空备考全攻略
    2012中考英语考纲微调:听力分值
    2012年北京中考英语考试说明解读
    张澄老师谈:中考100天英语规划复
    2012年北京各区一二模考试时间汇
    2012北京中考英语考生考前必读
    2012中考英语:满分作文必备句型
    2012中考英语:满分作文必备句型
    | 设为首页 | 加入收藏 | 联系我们 | 友情链接 | 关于我们 | 网站地图

    免责声明:本站所有资料仅供学习者免费参考试用,部分资料来源于网络,如涉及版权等问题,请您及时与我们联系。
    Copyright@ 2004-2010 天天学英语 All Rights Reserve 苏ICP备10066913号